Personalitati marcante in istoria masoneriei din Moldova si Romania


Alecu Russo (1819 - 1859).


(n. 17 martie 1819, Chisinau - d. 5 februarie 1859) a fost Francmason roman, poet, prozator, eseist, memorialist si critic literar roman (originar din Basarabia), ideolog al generatiei de la 1848. Este autorul volumului Cantarea Romaniei, tiparit anonim. Fara a revendica vreodata explicit aceasta opera, a furnizat unul dintre cele mai cunoscute litigii de paternitate literara din istoria literaturii romane.

S-a nascut in familia unui boier de vita veche, dar cu o situatie sociala relativ modesta. Copilaria si-a petrecut-o la tara, in mijlocul taranilor. Pe la 1829 o cumplita epidemie de holera i-a secerat familia. Ramas orfan de mama, Alecu Russo e trimis de parintele sau la studii in Elvetia. Dupa studiile din Elvetia, isi continua studiile la Institutul lui Francois Naville din satul Vernier de langa Geneva. Pe bancile institutului scrie primele sale incercari literare. Majoritatea lucrarilor au fost scrise in limba franceza si au aparut postum in traducerea lui Alecsandri, Odobescu.

Alexandru G. Golescu (1819 - 1881).


(n. 1819; d. 15 august 1881, com. Rusanesti, judetul Olt), Francmason, a fost un om politic liberal roman, care a servit ca prim-ministru al Romaniei in anul 1870 (intre 14 februarie si 1 mai). A fost cunoscut ca Arapila (Negru).

Dupa terminarea studiilor gimnaziale la Colegiul Sfantul Sava din Bucuresti, a urmat cursurile Scolii Centrale din Paris, de unde s-a intors la Bucuresti ca inginer.

Impreuna cu Nicolae Balcescu, Ion Ghica si Christian Tell, Golescu a fost fondator al Fratiei Francmasonice si societatii secrete radicale in 1843, ca opozitie lui Gheorghe Bibescu.

A luat parte la miscarea revolutionara de la 1848 din Tara Romaneasca si a fost trimis de guvernul provizoriu ca agent diplomatic la Paris. Dupa o sedere la Abrud in casa lui Ioan Sulutiu, a ramas la Paris pana in anul 1857, cand s-a reintors in Tara Romaneasca. Sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza a devenit primul ministru al cultelor din Romania. Sub Carol I a fost ministru de finante din noiembrie 1868 pana in februarie 1870 si apoi prim-ministru pana in 20 aprilie 1870.

  • Romana Rusa Engleza

© 2012-2013 Marea Loja a Moldovei | Memory consumption: 0.75 Mb