Alecu Russo

(n. 17 martie 1819, Chisinau – d. 5 februarie 1859) a fost Francmason roman, poet, prozator, eseist, memorialist si critic literar roman (originar din Basarabia), ideolog al generatiei de la 1848. Este autorul volumului Cantarea Romaniei, tiparit anonim. Fara a revendica vreodata explicit aceasta opera, a furnizat unul dintre cele mai cunoscute litigii de paternitate literara din istoria literaturii romane.

S-a nascut in familia unui boier de vita veche, dar cu o situatie sociala relativ modesta. Copilaria si-a petrecut-o la tara, in mijlocul taranilor. Pe la 1829 o cumplita epidemie de holera i-a secerat familia. Ramas orfan de mama, Alecu Russo e trimis de parintele sau la studii in Elvetia. Dupa studiile din Elvetia, isi continua studiile la Institutul lui Francois Naville din satul Vernier de langa Geneva. Pe bancile institutului scrie primele sale incercari literare. Majoritatea lucrarilor au fost scrise in limba franceza si au aparut postum in traducerea lui Alecsandri, Odobescu.
Mai multe…

Vasile Alecsandri

(1818 sau 1821-1890): scriitor si om politic. Participa la Revolutia de la 1848, la unirea Moldovei cu Tara Romaneasca, in 1859, indeplinind apoi mai multe misiuni diplomatice in Italia si Franta (1859), respectiv la Paris (1885-1890). A condus revista Romania Literara (1855) si a publicat prima culegere de poezie populara romaneasca „Poezii poporale. Balade. Cantice batranesti”(1853). A fost membru fondator al Societatii Literare Romane (1867), apoi membru de onoare al Societatii Academice Romane (1871). In 1857 era membru al unei loji francmasonice din capitala Moldovei.
Mai multă…

Gheorghe Asachi

(n. 1/12 martie 1788, Herța, Moldova – d. 12 noiembrie 1869, Iași, România[1]) a fost un poet, prozator și dramaturg român care s-a născut la Herța, în nordul Moldovei (azi în Ucraina). Precursor al generației pașoptiste, Gheorghe Asachi a fost unul din întemeietorii nuvelei istorice la noi, a condus numeroase reviste literare, a recuperat de la Lemberg din Polonia, unde studiase în tinerețe, manuscrisul Țiganiadei, epopeea bufă a lui Ion Budai-Deleanu. A fost îndrumător cultural în domenii diverse: teatru, școală, presă, activitate tipografică. Asachi a fost și unul din întemeietorii Academiei Mihăilene. A publicat prima gazetă românească din Moldova, Albina Românească (1829). A organizat primele reprezentații teatrale în limba română (1816) și Conservatorul filarmonic-dramatic (1836) din Iași. Traduce și adaptează piese de teatru străine. În poezie, abordează toate speciile: ode, elegii, sonete, imnuri, fabule, meditații, balade. Versifică legendele istorice Dochia și Traian, Ștefan cel Mare înaintea Cetății Neamț. A scris și nuvele istorice (Dragoș, Petru Rareș, Rucsandra Doamna ș.a.), care au constituit sursa de inspirație pentru nuvelele lui Costache Negruzzi.

În 1830 era Venerabilul unei loji din Iași, iar în 1866 a participat la lucrările Lojii Steaua României, tot din Iași. A fost inițiat în francmasonerie la Milano, în Italia.

Mai multă…

Carol al II-lea al României

(n. 15 octombrie 1893 – d. 4 aprilie 1953) a fost regele României între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Carol a fost primul născut al viitorului rege Ferdinand I al României și al soției sale, principesa Maria, dobândind prin naștere titlul de Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (transformat mai târziu de Ferdinand în Principe al României). După accederea la tron a părinților săi a devenit Principele moștenitor Carol al României. S-a remarcat, în timpul Primului Război Mondial, prin dezertarea din armată și căsătoria ilegală cu Ioana Lambrino, ceea ce a avut drept urmare două renunțări la tron, neacceptate de tatăl său. După dizolvarea acestui mariaj, a făcut o lungă călătorie în jurul lumii, la capătul căreia a cunoscut-o pe principesa Elena a Greciei, cu care s-a căsătorit în martie 1921, cuplul având un copil, pe principele Mihai. Carol și-a părăsit familia și a rămas în străinătate în decembrie 1925, renunțând din nou la tron și trăind în Franța cu Elena Lupescu, sub numele de Carol Caraiman. Mihai a moștenit tronul la moartea regelui Ferdinand, în 1927.

Mai multă…

Alexandru Ioan Cuza

( n. 20 martie/1 aprilie 1820, Bârlad, Moldova – d. 3 mai 1873, Heidelberg, Imperiul German) a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. A participat activ la mișcarea revoluționară de la 1848 din Moldova și la lupta pentru unirea Principatelor. La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 și al Țării Românești, înfăptuindu-se astfel unirea celor două principate. Devenit domnitor, Cuza a dus o susținută activitate politică și diplomatică pentru recunoașterea unirii Moldovei și Țării Românești de către Puterea suzerană și Puterile Garante și apoi pentru desăvârșirea unirii Principatelor Române pe calea înfăptuirii unității constituționale și administrative, care s-a realizat în ianuarie 1862, când Moldova și Țara Românească au format un stat unitar, adoptând oficial, în 1862, numele de România și formând statul român modern,[2] cu capitala la București, cu o singură adunare și un singur guvern.[3]

Cuza a fost obligat să abdice în anul 1866 de către o largă coaliție a partidelor vremii, denumită și Monstruoasa Coaliție, din cauza orientărilor politice diferite ale membrilor săi, care au reacționat astfel față de manifestările autoritare ale domnitorului.

Mai multă…

Dimitrie A. Sturdza

(pe numele complet Dimitrie Alexandru Sturdza-Miclăușanu, n. 10 martie 1833, Miclăușeni, județul Iași – d. 8 octombrie 1914, București) a fost un academician, om politic român și de 4 ori prim-ministru al României între anii 1895 – 1909. A fost, de asemenea, președintele Academiei Române, între anii 1882 și 1884.

Educat la Academia Mihăileană, și-a continuat studiile în Germania, unde a luat parte la mișcările politice ale vremii. Ulterior, a devenit secretar particular al lui Alexandru Ioan Cuza. După aceea, s-a întors împotriva lui Cuza, devenind membru în guvernul liberal al lui Ion Brătianu.

În 1899 a fost ales lider al partidului ca succesor al lui Ion Brătianu. În această calitate a fost ales de patru ori prim-ministru. Deși un om cu mare capacitate de muncă, era reprezentantul al celui mai strâmt naționalism și disprețuia tot ce era „străin”, făcând astfel foarte mult pentru a întârzia dezvoltarea politică și industrială a țării sale.

A fost numit secretar permanent al Academiei Române, devenind o autoritate recunoscută în numismatica românească. Ca secretar al academiei, a asistat publicarea colecțiilor de documente istorice făcute de Constantin Hurmuzachi (30 de volume, București, 1876 – 1897), precum și alte acte și documente în afară de pamflete politice minore.

Mai multă…

Mihail Kogălniceanu

Mihail Kogălniceanu (n. 6 septembrie 1817, Iași, Moldova – d. 1 iulie 1891, Paris) a fost un om politic de orientare liberală, avocat, istoric și publicist român originar din Moldova, care a devenit prim-ministru al României la 11 octombrie 1863, după Unirea din 1859 a Principatelor Dunărene în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, și mai târziu a servit ca ministru al Afacerilor Externe sub domnia lui Carol I. A fost de mai multe ori ministru de interne în timpul domniilor lui Cuza și Carol. A fost unul dintre cei mai influenți intelectuali români ai generației sale (situându-se pe curentul moderat al liberalismului). Fiind un liberal moderat, și-a început cariera politică în calitate de colaborator al prințului Mihail Sturdza, în același timp ocupând funcția de director al Teatrului Național din Iași și a publicat multe opere împreună cu poetul Vasile Alecsandri și activistul Ion Ghica.

Mai multă…

Mihail Sadoveanu

 (n. 5 noiembrie 1880,[1][2] Pașcani, România[3] – d. 19 octombrie 1961,[3][1] Vânători-Neamț, România[4]) a fost un scriitor, povestitor, nuvelist, romancier, academician și om politic român. Este unul dintre cei mai importanți și prolifici prozatori români din prima jumătate a secolului al XX-lea, având o carieră ce se întinde pe parcursul a cincizeci de ani. Este cunoscut mai ales pentru romanele sale istorice și de aventuri, deși autorul a creat pagini nemuritoare despre lumea țărănească din Moldova, despre natura României și a scris, de asemenea, reportaje și pagini memorialistice. Sadoveanu a fost unul din primii colaboratori ai revistei tradiționaliste Sămănătorul, înainte de a deveni un scriitor realist și adept al curentului poporanist reprezentat de revista literară Viața Românească. Opera sa se poate grupa în câteva faze care corespund unor direcții sau curente literare dominante într-o anumită epocă: o primă etapă sămănătoristă, cea de început, a primelor încercări, nuvele și povestiri, o a doua mitico-simbolică, din perioada interbelică (reflectată în romane precum Creanga de aur sau Divanul persian). În această etapă, acțiunea operelor sale are loc în general în regiunea istorică a Moldovei, cu teme preluate din istoria medievală și modernă timpurie a României, în romane precum Neamul Șoimăreștilor, Frații Jderi și Zodia Cancerului. Prin intermediul operelor precum Venea o moară pe Siret…, Baltagul și alte scrieri, Sadoveanu acoperă o mai mare perioadă de timp, ajungând până în istoria contemporană, în care abordează și alte stiluri precum romanul psihologic și naturalismul. Ultima etapă corespunde realismului socialist, în acord cu perioada socialist-comunistă la care Sadoveanu va adera ideologic.

Mai multă…

Mai multe personalități:

ADAMS, John
AHMED Shah Qajar
ALDANOV, Mark (Landau)
ALECSANDRI, Vasile
ALEXANDRESCU, Grigore
ALEXANDRU al II-lea, Nicolaevici
Alexandru G. Golescu
ALEXANDRU I, Pavlovici Romanov
Alexandru Paleologu
Alexandru Vaida-Voevod
ALIOHIN, Alexandru
AMFITEATROV, Alexander Valentinovici
ARGETOIANU, Constantin
ARMSTRONG, Louis
ASTOR, John Jacob
ATATURK (Mustafa Kemal Shah)
BAJENOV, Vasili Ivanovici
BAKUNIN, Mihail Alexandrovici
BĂLCESCU, Nicolae
BARTHOLDI, Frédéric Auguste
BATENIKOV, Gavriil Stepanovici
BEETHOVEN, Ludwig van
BELÎI, Andrei (Bugaev)
BENEŞ, Eduard
BENKEMDOR, Alexandr Cristoforovici
BERLIN, Irving
BESTUZHEV, Nicolai Alexandrovici
BETSKOI, Ivan Ivanovici
BIBESCU, George Valentin
BLANC, Louis
BLANQUI, Louis Auguste
BLUM, Leon
BOKII, Gleb Ivanovici
BOLIVAR, Simón
BONAPARTE, Joseph
BONGO, Hadj Omar
BRĂTIANU, Ion
BRIUSOV, Valerii Iakovlevici
BROSSOLETT, Pierre
BUCHANAN, James
BURBANK, Luther
BURNS, Robert
BURTSEV, Vladimir Lvovici
BUSH, George Herbert Walker
C. A. Rosetti
CAGLIOSTRO (nume adevărat – Giuseppe Balsamo )
Carol Davila
CARP, Petre
Cezar Bolliac
Christian Tell
CLAY, Henry
CLINTON, Bill (nume complet William Jefferson Clinton)
CONDORCET, Jean Antoine Nicolas
Constantin Argetoianu
Constantin Daniel Rosenthal
COOPER, Gordon
COUTHON, Georges
CUZA, Alexandru Ion
DANTON, Georges Jacques
DAVIDOV, Vasilii Lvovici
DEBAKEY, Michael
DELVIG, Anton Antonovici
DERIBAS, Osip Mihailovici
DESMOULINS, Camille
DIDEROT, Denis
Dimitrie Bolintineanu
Dimitrie C. Bratianu
DISNEY, Walt
DOUMER, Paul
DOUMERGUE, Gaston
Doyle, Sir Arthur Conan
DUBBELT, Leontii Vasilievici
Duiliu Zamfirescu
ELAGHIN, Ivan Perfilievici
GAGARIN, Ivan Sergheevici
GAMBETTA, Leon
GARFIELD, James A.
GARIBALIDI, Giuseppe
GAZDANOV, Gaîté (George) Ivanovichi
George Valentin Bibescu
GERSHWIN, George
Gheorghe Grigore Cantacuzino
GHICA, Ion
GIPPUS, Zinaida
GLENN, John
GLIKBERG Aleksandr Mihailovici
GLINKA, Fedor Nikolaevici
GOETHE, Johann Wolfgang von
GOLDWATER, Barry M.
GOMEZ, Baes Maximo
GOMPERS, Samuel
GOTTFRIED
GREIG, Samuel Karlovici
GRISSOM, Virgil
GRUSHEVKII, Mihail Sergheevici
GUILLOTIN, Joseph Ignace
GUSTAV III Gottorn
HARDING Warren G.
HAYDN, Franz Joseph
HEINE, Heinrich
HIDALGO (Hidalgo si-Kostilya), Miguel
HOOVER, J. Edgar
HOUDINI, Harry
HOUDON, Jean Antoine
HUYSMANS, Camille
INZOV, Ivan Nikitici
Ion C. Bratianu
Ion Ghica
Ion Heliade Radulescu
Ion Minulescu
IVANOV, Viaceslav Ivanovici
JABOTINSKII, Vladimir Evghenievici (Zeev)
JACKSON, Andrew
JEFFERSON, Thomas
JOFFRE, Jacques Joseph
JOHNSON, Andrew
JOHNSON, Lyndon B.
JONES, John Paul
JOSEPHINE (Bogarne)
KAMEHAMEHA IV
KAMEHAMEHA V
KARAMZIN, Nikolai Mihailovici
KARL XIII
KARL XIV, Johan
KARL XV
KAZAKOV, Matvei Fedorovici
KERENSKII, Aleksandr Fiodorovici
KIICHELBECKER, Wilhelm Karlovici
KIPLING, Rudyard
KITCHENER, Horatio Herbert
KLIUCHEVSKII, Vasili Osipovici
KOCIUBEI, Viktor Pavlovici
KOGĂLNICEANU, Mihail
KONSTANTIN PAVLOVICI
KOSCIUSZKO, Tadeusz
KOTLIAREVSKII Ivan Petrovici
KOVALEVSKII, Maxim
KROPOTKIN, Petr A.
KURAKIN, Alexandr B.
KUTUZOV (Golenishchev-Kutuzov), Mihail Illarionovici
LABZIN, Alexander Fiodorovici
LAJOS, Kossuth
LERON, Jean d’Alembert
LICHO, Jelly
Miron Cristea
Nicolae Balcescu
Nicolae Titulescu
Octavian Goga
QUASIMODO, Salvatore
QUEZON, Luis Manuel
Samuel von Brukenthal
Simion Barnutiu
Titu Maiorescu
Traian Vuia
TRAIAN, Vuia
VALLES, Jules
VANDERVELDE, Emile
VERDANSKII, Vladimir Ivanovici
VERESAEV, Vikentii Vikentievici (numele real Smidovici)
VIAZEMSKII, Petr Andreevici
VIDELA, Gabriel Gonzalez
VIELGORSKII, Matvei Yurievici
VIGEL, Filip Filipovici
VOLKONSKII, Serghei Grigorievici
VOLOŞIN, Maximilian Alexandrovici (numele real. Kiriienko-Voloşin)
VOLTAIRE, Francois Marie Arouet
VORONIHIN, AndreI Nikiforovici
VORONŢOV, Mihail Illarionovici
WAGNER, Richard
WASHINGTON, Booker Talyaferro
WASHINGTON, George
WIELAND, Christoph Martin
WILHELM al II-lea de Hohenzollern